Vraagtechnieken

Doel

Verschillende vraagtechnieken kennen en kunnen toepassen. De juiste vragen voorbereid hebben, zodat je de juiste techniek op het juiste moment kunt inzetten.

Inleiding

Vragen stellen is de manier om informatie te verkrijgen. Echter, als je de vragen niet stelt met oprechte aandacht voor de antwoorden kun je ze beter niet stellen. Oprechte aandacht en goed luisteren zijn belangrijk er dan de juiste vraagtechnieken kennen.

Vraagtechnieken kunnen je natuurlijk wel helpen. Zeker in de voorbereiding van een gesprek, maar ook tijdens een gesprek. Er zijn verschillende soorten vragen en vraagtechnieken. De kunst is om op het juiste moment op de juiste manier de juiste vraag te stellen.

Hieronder vind je een toelichting op vijf vraagtechnieken:

A. Open vragen: Vragen die met een vragend voornaamwoord met een W- of een H-beginnen. Wie, wat, waar, welke, hoe, hoe vaak, etc. Ze dienen om zoveel mogelijk informatie van de klant te krijgen.

B. Gesloten vragen: Beginnen (meestal) met een werkwoord. Kun je…, heb je…, is het zo dat…, etc. Ze dienen om het gesprek te sturen en te controleren.

C. Verdiepingsvragen: Vragen door op het antwoord dat je hebt gekregen. Wat bedoel je met…, wat betekent…, wie bedoel je met…, etc. Ze dienen om de kern boven tafel te krijgen.

D. Verbredingsvragen: Vragen naar gerelateerde onderwerpen. Naast dit, wat speelt er nog meer? Behalve zus, wie hebben nog meer zo? Kun je nog drie … noemen? Ze dienen om de impact te onderzoeken.

E. Controle vragen: Vragen die samenvatten wat je indruk is van wat de ander heeft gezegd. Klopt het dus dat…, jij zegt dus nu…, dat betekent dus…, etc. Ze dienen om te checken of je de ander goed hebt begrepen.

Instructie

  1. Schrijf per vraagtechniek vijf voorbeeldvragen op die jij kunt stellen in een Adviesgesprek.
  2. Bedenk en geef voorbeelden in welke fase van een gesprek je die vragen zou inzetten.
  3. Bekijk het filmpje over vraagtechnieken onderaan deze pagina.
  4. Wat zijn jouw belangrijkste valkuilen om te achterhalen wat er in iemands hoofd omgaat?
  5. Wat gaat jou helpen om meer aandacht te hebben en te houden op wat de ander werkelijk zegt?
Terug naar tips & trucs

Maakt deze opdracht je nieuwsgierig?

neem contact op